Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Γιατί bandcamp;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που βάλατε να ακούσετε ένα CD ή να δείτε ένα DVD; Πλέον οι περισσότεροι από εμάς, όταν θέλουμε να δούμε ταινίες ή να ακούσουμε μουσική ανοίγουμε μια streaming πλατφόρμα (Netflix, Spotify, YouTube κτλ), με μηναία συνδρομή ή διαφημίσεις. Το μοντέλο που χρησιμοποιούν αυτές οι υπηρεσίες για τους καλλιτέχνες είναι “ανεβάστε τη μουσική σας παντού και αν τα ακούσουν εκατομμύρια ακροατές (πράγμα σχεδόν αδύνατο στην Ελλάδα λόγω πληθυσμού), θα πληρωθείτε ένα μικρό χαρτζιλίκι”. Με εξαίρεση το iTunes, δεν υπάρχει καμία επιλογή όπου να μπορείς να διαθέσεις ένα άλμπουμ προς πώληση, παρά μόνο για δωρεάν streaming.

Το bandcamp προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή. Εξακολουθεί να προσφέρει την άνεση να ακούμε μουσική μέσω streaming (αν και όχι μόνο!), αλλά φέρνει τους καλλιτέχνες σε απ’ ευθείας επαφή με τους θαυμαστές τους. Δημιουργούνται έτσι μικρές κοινότητες, για αυτούς που επιθυμούν να στηρίξουν άμεσα τους δημιουργούς και να ανακαλύψουν μουσική, όχι απλά δημοφιλή, αλλά πιο ιδιαίτερη, πρωτότυπη και ίσως πιο προσωπική;

Εντάξει, bandcamp. Αλλά πώς λειτουργεί;

Πολύ απλά, όπως όλες οι online υπηρεσίες. Κάνεις εγγραφή στην ιστοσελίδα τους με το e-mail σου. Μετά μπορείς να αναζητήσεις και να ακολουθήσεις τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες, να ανακαλύψεις άλλους και να στηρίξεις όσους επιθυμείς.

Τέλος, μπορείς είτε να κατεβάσεις στο κινητό σου την εφαρμογή του bandcamp και να ακούσεις από εκεί τη μουσική σου, είτε να κατεβάσεις τα ίδια τα αρχεία σε ότι μορφή επιθυμείς (MP3, WAV, κτλ), να τα περάσεις στο κινητό σου, να τα ακούσεις από τον υπολογιστή σου ή οτιδήποτε άλλο.